Nieuwe reiswet waarborgt rechten van de Belgische reiziger vanaf 1 juli

29 juni 2018 – Op 1 juli gaat de nieuwe reiswet van kracht. Die zet de Europese “Package Travel Directive” om in nationale wetgeving. De bedoeling is ervoor te zorgen dat reizigers overal in Europa dezelfde bescherming en rechten genieten. ABTO, de Association of Belgian Travel Organisers, de meest toonaangevende beroepsvereniging voor reisorganisatoren in België, juicht deze evolutie toe.

Bevestiging van de eigen regels

Voor onze leden verandert er niet zo veel”, legt Luc Coussement, voorzitter van ABTO uit. “Al jarenlang bieden zij de Belgische reizigers een uitgebreide bescherming. We zijn verheugd dat de nieuwe wetgeving dit op Europees en nationaal niveau officialiseert.

Het georganiseerd reizen onder de vorm van een pakketreis is bij de leden van ABTO al jarenlang onderworpen aan strenge regels. Het Garantiefonds Reizen, de Geschillencommissie Reizen en een duidelijke informatieplicht over je rechten als consument, samen met algemene en bijzondere voorwaarden opgelegd door de Geschillencommissie Reizen, zorgden al voor een stevige consumentenbescherming.

Als sector zien wij deze nieuwe reiswetgeving dus positief tegemoet”, vult Luc Coussement aan.

Bescherming van de consument

De nieuwe wetgeving bevestigt en verzekert de voordelen van het boeken bij onze leden. We zetten ze voor jou als consument nog even op een rijtje:

  1. Je wordt gewezen op je rechten: je reisorganisator is verplicht jou te informeren over jouw rechten aan de hand van standaard informatieformulieren. Zo ben je veel beter op de hoogte en weet je perfect waar je staat.
  2. Zekerheid en gemak: wanneer je een vakantie boekt, is het gebruikelijk dat je betaalt vóór je vertrekt. Als klant geniet je 100% financiële bescherming indien je organisator of doorverkoper failliet zou gaan. Je reisorganisator is sowieso verplicht verzekerd tegen financieel onvermogen. Daarnaast geniet je nu ook van garanties in geval van natuurrampen, politieke onlusten en stakingen.
  3. Veiligheid en hygiëne: je reisorganisator bewaakt strenge hygiëne- en gezondheidsvoorschriften en onderschrijft verschillende preventieplannen. Zo ben je ook zeker van een tip-top in orde vakantie.
  4. Betrouwbare partners: geen last van spookvilla’s! Je weet bij wie je boekt. Onze leden en hun partners hebben de nodige vergunningen en erkenningen. Je reisorganisator staat garant voor de partners waarmee hij werkt.
  5. Algemene en bijzondere voorwaarden opgelegd door de Geschillencommissie Reizen: die werden uitgewerkt in samenwerking met de consumentenorganisaties, onder toezicht van het Ministerie van Economische Zaken.
  6. Bemiddeling en rechtspraak in eigen land: bij problemen kan je altijd de Geschillencommissie Reizen aanspreken. Die behandelt geschillen tussen consumenten en reisondernemingen en voorziet in een eenvoudige, goedkope en snelle afhandeling van geschillen. Bovendien kan je het geschil altijd naar Belgisch recht en door een Belgisch rechtscollege laten beslechten. Een pak eenvoudiger dan wanneer je je reis zelf in het buitenland zou boeken, dan moet je je richten tot de rechtbank ter plaatse.

Sector wil nog meer bescherming voor de consument

Met deze nieuwe reiswet is er een belangrijke eerste stap gezet naar een algemene bescherming van de consument.

Maar er is nog werk aan de winkel,” stelt Luc Coussement. “De nieuwe wet moet nog verfijnd worden, een heleboel zaken moeten ook verduidelijkt worden. Samen met het kabinet van de bevoegde Minister gaan wij vanuit ABTO onvermoeid verder. We blijven streven naar een volledig level playing field voor alle spelers in de reismarkt. We denken daarbij vooral aan de luchtvaartmaatschappijen en online boekingsplatformen die zich als reisorganisator profileren via hun online winkels. Ook zij zouden aan dezelfde kwaliteitsnormen en garanties moeten onderworpen worden wanneer ze zich op het terrein van reisorganisatie begeven. Bovendien zijn zij een belangrijke partij én partner binnen de reissector.