22 augustus 2018 – Wat doen wij Belgen eigenlijk op vakantie? Het ABTO Travel Trends Report geeft inzicht in het reisgedrag van de Belg. En we zien deze zomer al enkele opvallende cijfers. Het warme weer zorgde dan wel voor een piek aan het strand en in waterpretparken, toch plant maar liefst 77% van de Belgen ook minstens één culturele activiteit tijdens zijn vakantie.

“Dat maakt het ABTO Travel Trends Report nu zo uniek”, vindt Luc Coussement, voorzitter van ABTO. “Dankzij een continue monitoring weten we meteen of uitzonderlijke omstandigheden of gebeurtenissen impact hebben op het reisgedrag van de Belg. In het geval van een uitzonderlijk hete zomer zoals dit jaar blijkt dat slechts gedeeltelijk de keuze van activiteiten te beïnvloeden.”

Cultuur is weer helemaal in

62% van de Belgische toeristen bezoekt minstens één grote stad of groot dorp tijdens zijn vakantie. Dat is meteen de meest populaire activiteit voor de Belg op vakantie. Een ander opmerkelijk cijfer: 77% van de Belgen plant minstens één culturele activiteit tijdens zijn vakantie.

Dat gaat van lokale bezienswaardigheden (35%) over musea, theatervoorstellingen, tentoonstellingen of kunstgalerijen (27%) tot het bijwonen van een lokaal cultureel event (18%).

Op zoek naar water en afkoeling

De extreem warme temperaturen hebben wel degelijk invloed gehad op de activiteitenkeuze van de reiziger. Op zoek naar water en afkoeling, zocht dit jaar maar liefst 37% het strand op en 32% deed er alles aan om te kunnen gaan zwemmen. 9% plande een bezoek aan een waterpark, dat zijn 900.000 Belgische bezoekers!

Ook op vakantie wil de Belg een gezond evenwicht

Sport en avontuur of lekker lui niets doen? Een beetje van alles, zegt de Belg dan. Zon, zee en strand staan hoog aangeschreven: 37% stipt het strand aan als één van de activiteiten op vakantie. 33% plant zeker ook een activiteit in de bergen of bij het meer. 45% wil (blijven) sporten op vakantie en 44% wil wel eens een avontuurlijkere activiteit inlassen. De meest populaire sporten zijn zwemmen (32%) en (berg-)wandelen (29%).