Het eerste ABTO Travel Trends Report dashboard is uit

26 juni 2018 – De allereerste ABTO Travel Trends Reportresultaten zijn er. En het dashboard zoomt meteen in op de trends van de zomervakantie. Op 23 mei hadden maar liefst 3,5 miljoen Belgen hun vakantie voor juli en augustus al geboekt. Het liefst vertrekken ze meteen op vakantie: 64% van de vakantiegangers reist in juli af en 35% doet dat al in de eerste 14 dagen.

“Dat ze niet kunnen wachten om te vertrekken, ligt misschien aan het feit dat ze hun zomervakantie in de winter al boeken”, stelt Luc Coussement, voorzitter van ABTO. In januari alleen al, werd 26% van de zomervakanties geboekt, en nog eens 14% in februari.

“Opvallend ook is dat 69% van alle vakanties online geboekt werden. Een positief teken dat het vertrouwen in de actoren van onze toeristische sector goed zit en dat hun online toepassingen de nodige garanties bieden,” vult Luc Coussement nog aan.

La Douce France

Frankrijk steekt er als bestemming met 24% nog steeds met kop en schouders boven uit. De Provence blijft daar de geliefkoosde regio. Vakanties in eigen land volgen (14%), met de kust als favoriete bestemming.

Wat transportkeuze betreft, blijft de Belg trouw aan zijn auto: 51% van de vakantiegangers kiest voor zijn auto, 36% voor het vliegtuig. En wie vliegt, plant op tijd en boekt vroeg. Bijna alle vluchten zijn reeds geboekt.

Luxevakantie met de familie

Maar liefst 37% kiest resoluut voor een hotelverblijf, 19% huurt een huis en 11% huurt een stacaravan of luxetent. Een opvallende derde plaats voor huuraccommodaties op campings, die appartementen dit jaar evenaren. Luxe en comfort zijn duidelijk belangrijk: meer dan de helft van de hotelgangers (52%) boekt immers een 4 tot 5 sterrenhotel.

De Belg reist ook niet graag alleen. Het gemiddeld aantal personen per boeking bedraagt 3,9. 31% van de boekingen is voor 2 personen en 25% voor 4 personen. De zomervakantie is duidelijk een familiegebeuren!

Bij het boeken geeft de persoon die reserveert gemiddeld 1.973 euro uit. Omgerekend betekent dat zo’n 578 euro per persoon en 67 euro per persoon per nacht (verblijf en transport).