Bij kamer en ontbijt (bed&breakfast) kan u ontbijt nemen vanaf de dag na aankomst tot en met de dag van vertrek.

Verblijf met halfpension (half board) omvat ontbijt en avondmaal (tenzij de hotelier het anders toelaat), vanaf het avondmaal op de dag van aankomst tot en met het ontbijt de dag van vertrek.

Verblijf in volpension (full board) vangt aan met het middagmaal op de aankomstdag en eindigt met een ontbijt bij vertrek.

Bij all inclusive kan u gebruik maken van de maaltijden, dranken, sportactiviteiten e.a. volgens de regeling van het hotel.

Bij late aankomst of vroeg vertrek kan het voorkomen dat u enkele maaltijden mist. Sommige hoteliers zijn echter inschikkelijk wanneer u hen verzoekt om een vervangingsmaaltijd of een lunchpakket. Andere voorzien dan weer een koude schotel of snack bij late aankomst en een ontbijtpakket bij vroeg vertrek.

Reisbrochures en websites van tour operators vermelden doorgaans de officiële hotelclassificatie van elk hotel, zoals toegekend door de overheidsdiensten van dat land. Omdat deze classificatie veelal afwijkt van de Benelux-normen geven de meeste tour operators ook een eigen beoordeling, gesteund op de Benelux-normen en op de algemene verwachtingen van de reiziger inzake vakantiecomfort en faciliteiten.

Wegens uiteenlopende redenen, waaronder fiscale, voert een aantal hotels een ster minder dan de intrinsieke kwaliteiten zouden toelaten. Andere hotels wachten op een extra ster na de uitvoering van ingrijpende renovatiewerken.
Eén- en tweesterrenhotels zijn doorgaans eenvoudig en pretentieloos. Een driesterrenhotel geldt als een standaard toeristenklasse-hotel. Bij vier sterren vertoef je in een eersteklashotel en bij vijf sterren verblijf je in een topklasse hotel.